Λίγες μέρες πριν μπω στο αεροπλάνο για την επιστροφή στην Αθήνα. Ύστερα απο 4μιση μήνες.
Η Βιέννη είναι όμορφη. Έτσι κ αλλιώς. Μου είπαν ότι βρίσκεται μέσα στις 5 πόλεις παγκορμίως με το καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Και μπορώ να φανταστώ και να καταλάβω τους λόγους. Πράσινο, πάρκα, καθαριότητα, υποδομές, συγκοινωνίες. Άνθρωποι χαλαροί, χωρίς άγχος, χωρίς τρέξιμο. Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με όσα καλά μπορεί αυτός ο χαρακτηρισμός να κουβαλάει μαζί του και με τα επιπλέον θετικά του μικρού μεγέθους. Δεν είναι αχανής, οι αποστάσεις είναι μικρές, λειτουργικές. Με πληθώρα επιλογών, δυνατοτήτων.
Δεν παύει να είναι όμως μια βαρετή πόλη. Πολύ ήσυχη.
Η Βιέννη μ'αρέσει πολύ, όχι όμως επειδή με γοήτευσε σαν πόλη. Δεν με τράβηξε ο παλμός της, ο ρυθμός της, δεν με άγγιξε το κλίμα της, το κλίμα των ανθρώπων της. Η Βιέννη μ'αρέσει γιατί την έζησα όπως την έζησα. Με πολλούς καλούς φίλους από όλη την Ευρώπη, κάθε βράδυ σε μέρη διαφορετικά, με συζητήσεις διαφορετικές, με χορό, με τραγούδι. Δεν θα μου λείψει, άλλωστε και τίποτα άλλο. Αυτά και μόνο.
Τη Βιέννη την αγαπώ γιατί την έζησα όπως την έζησα. Και δεν θα μπορούσα να τη ζήσω αλλιώς.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
4 σχόλια:
όταν λες ότι είναι η πέμπτη σε βιοτικό επίπεδο παγΚΟΡΜίως,
εννοείς ότι αναφέρεσαι στον κορμό της πόλης και όχι στα περίχωρα? εκεί είναι τρίτος κόσμος...
το τέλος μου αρέσει. που δεν θα σου λείψει η πόλη. γιατί θα αυτό που θα σου λείψει ή όχι είναι οι άνθρωποι..
η πόλις πέθανε, δεν υπήρξε ποτέ.
ο γνωστός
και για να σηκώσω το γάντι που έριξα,
αν η πόλις/πόλη δεν υπήρξε ποτέ, είναι γιατί δεν ήταν ποτέ (και απλά) μια γεωγραφία, Είναι, πρωτίστως, μια ανθρωπογεωγραφία, είναι οι άνθρωποι της. ήσουν κι εσυ δηλαδή.
από το παραπάνω και από άλλα, συνεπάγεται ότι κάθε συνάθροιση άνω των τριών είναι και αποτελεί πόλη.
απαγορεύονται οι πόλεις λοιπόν.
ο ίδιος με πριν
pan
η ώρα που χρειάστηκα για να καταλάβω το παγκορμίως, σίγουρα δν σημαίνει ότι το χιούμορ σου χειροτέρεψε -πόσο πια;-, σημαίνει απλά ότι έχω καιρό να σε δω ή να σε ακούσω.
(γιατί δν γράφεις πια;)
"η πόλις" με τρόμαξε. μου θύμισε σύνθεση κ άνοιξε ένα συρταράκι στο μυαλό μου που απ'έξω γράφει "τι δν θα μου λέιψει ύστερα από 6 χρόνια στην σχολή αρχιτεκτόνων εμπ".
"ο γνωστός" με αποτέλειωσε.
όσο για το δεύτερο σχόλιο σου αγαπητέ συμφωνώ απόλυτα. με κάθε μία λέξη.
κοίτα, βασικά, το ότι σου πήρε ώρα να καταλάβεις το λογοπαίγνιο, δεν σημαίνει τίποτα από όλα αυτά.
σημαίνει ότι δεν έχεις ξαναδιαβάσει το κείμενο σου...
όσο για το πόλις, πλέον έχει πάρει νέο νόημα για μένα. η πόλις με γιώτα είναι ένα όχι μόνο ένα συνοθύλευμα ανθρώπων, αλλά μια ενότητα που σκέφτεται τον εαυτό της.
δεν έγινα τόσο έξυπνος ξαφνικά, απλά εδώ όταν λένε πόλις αναφέρονται (χωρίς αστερίσκους) στην κλασσική αθήνα, την δημοκρατία και την δυνατότητα μιας κοινωνίας να κοιτάζεται σε έναν καθρέφτη. και ύστερα να σκέφτεται πάνω σε αυτό, να ασκεί δηλαδή πολιτική.
θα μιλήσουμε εκτενέστερα από κοντά, με βιβλιογραφία.
φάν μπρέφ, ελληνιστί "αυτά".
υγ δεν γράφω. το γιατί, μετά την ψυχανάλυση.
Δημοσίευση σχολίου