Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007

_iCity

'Εβγαλε η Apple κάποιο νέο gadget και όλοι μιλάνε αυτές τις μέρες για τον i-vassili;

Στη στήλη Οι απαντήσεις του Forrest Gump στην τελευταία Athens Voice δημοσιεύεται αυτή η ερώτηση και προφανώς έχει να κάνει με το κλίμα των ημερών -όπως και αν το πάρει κανείς, είτε χριστουγεννιάτικα είτε τεχνολογικά.

Το σίγουρο είναι πως κάποια πράγματα αλλάζουν. Όχι τόσο υλικά, όσο περισσότερο οι αντιλήψεις, οι ιδέες. Γίνονται πιο τεχνολογικές, πιο πληροφοριακές. Άλλωστε δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι βιώνουμε μια τομή, σχετικά με τους τρόπους επικοινωνίας, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την καθημερινότητα.

Δεν γράφουμε ημερολόγιο, γράφουμε στο blog -δημοσιοποιώντας παράλληλα οποιαδήποτε σκέψη ανά πάσα στιγμή-, προχωράμε στον δρόμο με το κινητό στο χέρι -ούτε καν στην τσάντα- καθώς η ανάγκη να είσαι online -με κάθε δυνατό τρόπο- είναι, πλέον, επιτακτική.

Ενημερωνόμαστε από το internet, διαβάζουμε στο internet, βλέπουμε τηλεόραση στο internet, ψυχαγωγούμαστε στο internet, επικοινωνούμε μέσω internet.

Ζούμε -πρώτη, δεύτερη, τρίτη ζωή, δεν ξέρω...- στο internet.




Η πόλη κοιτά (;) περιμένοντας να δεχτεί τις επιδράσεις.

Η ελληνική πόλη, αυτή που δεν οικοδομήθηκε ποτέ με κάποιο πρόγραμμα, αυτή που δεν γκετοποιήθηκε ποτέ χάρη σε αυτή την αναρχία δόμησης, αυτή που παραμένει ζωντανή καθ'όλη τη διάρκεια του 24ώρου, αυτή που με κάθε αφορμή προσπαθεί να σε σκοτώσει -ρεαλιστικά ή όχι-, αυτή που σκαρφαλώνει στα βουνά και αλλάζει την τοπογραφία γύρω της κατά βούληση, αυτή που έχει φροντίσει να σου κτίσει το πιο κιτς καφέ για να χαζεύεις την πιο όμορφη θέα γύρω σου.


Η ελληνική πόλη αρχίζει να μεταφράζει αυτές τις εντάσεις σε κώδικες ηλεκτρονικούς, με τρόπο τέτοιο που μετατρέπουν τον Υμηττό σε background, αμέτοχο -προς το παρόν-, τις γύρω χρήσεις σε εικονίδια του desktop σου, που κατά περίπτωση κάνεις διπλό click και συμμετέχεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: