Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

πρωινό

"...αν είσαι σπίτι, τότε ετοιμάσου για Χαβάη..."

Κάπως έτσι ξεκινάει το τελευταίο καλοκαιρινό κυριακάτικο πρωινό του 2008. Με μουσικές, ήχους της πόλης, ήχους της φύσης.

Τρία είναι τα πράγματα που διακρίνω και ξεχωρίζω με την ακοή μου, λίγα λεπτά πριν ανοίξω τα μάτια μου. Τη μουσική από κάποιο διπλανό διαμέρισμα ή πολυκατοικία, που ξεκινάει με τη διασκευή της Πρωτοψάλτη, συνεχίζει με ένα κλασσικό ροκ κομμάτι, που μέσα στην νύστα μου αδυνατώ να εντοπίσω και που πλέον έχω ξεχάσει, και τελειώνει με ένα ελαφρολαϊκό ζεϊμπέκικο. Παράλληλα ακούγεται κάποιος να χτυπάει ένα σφυρί, προσπαθώντας να ακολουθήσει το ρυθμό της μουσικής χωρίς καμία επιτυχία -ειδικά στο ζεϊμπέκικο. Τέλος ακούγονται τα μπουμπουνητά.

Μπορεί σήμερα οι συνθήκες με τις οποίες ξύπνησα να ήταν ιδανικές, να μην έκαναν τίποτα άλλο από το να ανυψώσουν τη διάθεση μου. Μπορεί άλλες φορές να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, με την εκκλησία να χτυπά και να με ξυπνάει ξημερώματα, με βιαστικούς πάκκους (= ο τσαμπίκος κάγκουρας) να περνάνε κάτω από το μπαλκόνι μου με ανάλογα, δυσάρεστα, αποτελέσματα. Σε καμία περίπτωση τα πρωινά στην ελληνική μητρόπολη δεν είναι βαρετά.

Και αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους. Πρώτον στην συγκέντρωση πληθυσμού σε μικρό κομμάτι γης, ή αλλιώς πυκνότητα. Δεύτερον στην συγκέντρωση διαφορετικών κατηγοριών πληθυσμού στο ίδιο κομμάτι γης, ή αλλιώς ανομοιογένεια. Και τρίτον παλιές πολυκατοικίες, ή αλλιώς ΟΧΙ κουφώματα αλουμινίου.


Η ΕΜΥ και η χτεσινή μέρα ήταν και ο δύο σαφείς για την έκβαση της σημερινής. Βροχή.

Το φθινόπωρο -ή καλύτερα ο χειμώνας- περισσότερο και από άγγλος στο ραντεβού του φτάνει μια μέρα νωρίτερα, κάνει αισθητή την παρουσία του με τον πιο ανακουφιστικό και γοητευτικό τρόπο, απομακρύνοντας τη ζέστη από την πρωτεύουσα, όπου πλέον αναδύει η υπέροχη μυρωδιά του βρεγμένου χώματος -κάπου υπάρχει, πρέπει να ψάξουμε να το βρούμε- και δίνοντας τη δυνατότητα να αράξεις στον καναπέ με τις κουρτίνες ανοιχτές και να χαζέυεις τη βροχή.

Καλό χειμώνα!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ευτυχώς ο χειμώνας ήτο περαστικός.
αλλιώς, αν ξεκινούσε από τώρα, θα είχες ένα ακόμη λόγο να αλλάξεις τα μονά σου τζάμια.

και για να μην το παραλείψω είμαι αυστηρά εναντιόν της αλλάγής σε αλουμινένια κουφόματα.
α. είναι ιδιαιτέρως αντιαισθητικά, (αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης)
β. είναι κρίμα να πετάμε ό,τι το παλιό έχουμε σπίτι μας αντί να προσπαθούμε να το βελτιώσουμε (τα διπλά τζάμια χωράνε και σε παλιά κουφώματα, αλλά έτσι τί θα σου πουλήσει ο κουφωματάς?
γ. και επειδή αυτή η αλλαγή είναι κατά την γνώμη μου, περιττή, είναι λοιπόν και αντι-οικολογική

δ. σε ένα σωρό άλλες μητροπόλεις της ευρώπης που τόσο εκτιμάμε και οι δυό μας, θα έχεις προσέξει ότι δεν σπεύδουν να απαλλαγούν ούτε από παλιά κουφώματα ούτε από παλιές συνήθειες ούτε από παλιά σπίτια. κι ας έχει κρύο. εκεί τα αγαπάνε όπως δεν αγαπάνε την γιαγιά τους. υπάρχει η έννοια της συντήρησης και της επικαιροποίησης. αυτή η μανία του νεωτερισμού, είναι δικό μας προνόμιο...

βλέπω συχνά τα κατεστραμένα βάναυσα, ξύλα από τα παλιά κουφώματα, και στεναχωριέμαι. όπως και με τους παλιούς μαρμάρινους νεροχύτες. σε κάποιο σπίτι βέβαια θα νιώθουν τώρα "μοντέρνοι. έτσι κάποτε πέταγαν και έπιπλα, που τώρα και να θες να τα αγοράσεις από παλιατζή πρέπει να κερδίσεις λαχείο..

αυτά, και να συζητήσουμε κάποτε περί νεωτερικότητας

παν

nik.g είπε...

βέβαια όπως λες, τα αγαπάνε περισσότερο κ από τη γιαγιά τους, και όχι μόνο τα παλιά, και τα καινούρια και πολλά άλλα ακόμα. και αυτό αποτελεί πρόβλημα.
όσο για την περιττή αλλαγή είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα. το θέμα ξεκινάει από τη συντήρηση, άρα από την αγάπη προς το αντικείμενο από παλιά, άρα από μία παιδεία που λέει πως κάποια πράγματα επειδή είναι δικά σου τα εκτιμάς, τα αγαπάς και προσέχεις.
Όταν έχει φτάσει η ώρα που το κούφωμα μπάζει από παντού τριγύρω, τότε η αλλαγή κάθε άλλο παρά περιττή είναι.

Ανώνυμος είπε...

μα αφού το λες!

γιατί να μην το συντηρήσεις, εσύ ή ο ιδιοκτήτης, να του βάλεις και κανά διπλό παράθυρο και να είσαι έτσι συνεπής προς αυτά που πιστεύεις.

δεν λέω ότι είναι εύκολο, είναι απεναντίας πολύ δύσκολο να κάνουμε στάση (ζωής) αυτά που πιστεύουμε ή θεωρούμε σωστά.
πόσο μάλλον όταν όλα γύρω σου σε παρατρύνουν για το αντίθετο.

παν

Αγγελίνα είπε...

καλό μας φθινόπωρο λοιπόν!
πάντως ακόμα και στον πιο βαρύ χειμώνα μπορείς να βρεις ζέστη και μάλιστα σε μικρά πράγματα...